2016. szeptemberében kezdi meg működését a KISVÁRDA KÖZÖSSÉGI FELSŐOKTATÁSI KÉPZÉSI KÖZPONT, egyelőre két szakkal, mint turizmus-vendéglátás és mezőgazdasági mérnök.
Kisvárdán és térségében - az előzetes felmérések alapján - elsősorban az agráriumhoz, az élelmiszeriparhoz, a turizmushoz és a közgazdaságtanhoz kapcsolódó képzésekre van igény. A képző központtal lehetőség nyílik arra, hogy kialakítsák a helyi tudástranszfereket, továbbá erősíteni lehet a kutatási-fejlesztési szolgáltatásokat a környékbeli cégek számára, ami a fiatalok Kisvárdán tartásának is fontos eleme.
A képzéseket a Debreceni Egyetem oktatói tartják, a hallgatók az egyetem diplomáját fogják kézhez kapni. A Debreceni Egyetem teljes értékű hallgatói lesznek, csupán egy dolog választja el őket hallgatói társaiktól: ők Kisvárdán fognak iskolába járni.
Február 4-én délelőtt a Debreceni Egyetem által nyújtotta lehetőségekről adtak bővebb tájékoztatást az egyetem professzorai, településünk valamennyi tovább tanulni szándékozó diákja, illetve szüleik számára. Tájékoztató előadást tartott: Belinszky Katalin, a Kisvárda Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ ügyvezető igazgatója, Prof. Dr. Nádai László az Óbudai Egyetem stratégiai rektorhelyettese, Szigeti Ádám az EMMI felsőoktatási és kutatás-fejlesztési főosztályvezetője, Dr. Pető Károly a Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi Karának dékánja, Prof. Dr. Komlósi István a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának dékánja, és Dr. Kovács Istvánné a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Tanulmányi Osztályának vezetője.
„Mivel az oktatás egyre nagyobb elvárásokat támaszt a diákokkal szembe, ezért úgy gondoljuk, hogy ehhez a megnövekedett versenyszerű igényekhez mérten nekünk, Kisvárdának is fejlődni, újítani kell a felsőoktatás irányába.” - mondta köszöntőjében Leleszi Tibor, majd hangsúlyozta: „Hiszek abban, hogy a városunkban megvalósuló egyetemi képzés, egy új út a felsőoktatás és az oktatás irányában. Kisvárda célja, hogy a Debreceni Egyetem magas minőségű oktatása révén, értékes és kiválóan hasznosítható tudást prezentáljon diákjai számára.” - mondta Kisvárda polgármestere.
A kisvárdai egyetemi képzés iránt érdeklődők számára a legfontosabb tudnivaló, hogy:
(kizárólag a felvi.hu oldalon keresztül) az elektronikus jelentkezés
és a dokumentumok elektronikus feltöltésének határideje
2016. február 15.
„A turizmus-vendéglátás képzés a Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Karának szakjaként, a mezőgazdasági mérnök képzés pedig Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának szakjaként indul Kisvárdán, mind a két képzést illetően, egyenként hét képzési félévben. A szakok először államilag támogatott képzési formákban, nappali és levelező oktatási rendszerben érhetőek el, de túljelentkezés esetén költségtérítéses képzéseket is indítanak.” - tájékoztatott Belinszky Katalin, a Kisvárda Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ ügyvezető igazgatója, aki a helyszínen érdeklődőknek is kihangsúlyozta, hogy: „Szeptembertől Kisvárda egy olyan új lehetőséget biztosít, amelyben a Debreceni Egyetem professzorai és tanárai által nyújtott nívós képzés garanciája és védjegye a minőségi oktatásnak.”
- Durucz Gabi -
fotók: Szabó Sándor