Élő éti csiga feldolgozó és fagyasztott tésztatermékeket gyártó üzemet adtak át ünnepélyesen szeptember 20-án Kisvárdán a beruházó és a közreműködő szervezetek képviselői. A teljes kapacitással mintegy 300 főt foglalkoztató új gyár 100 százalékban exportra készít termékeket.
Az új élelmiszer-ipari gyártóüzem termékeinek elsődleges piaca Franciaország lesz. Az új gyárban készülő, saját házába visszatöltött, fűszeres vajazott csigát, a sós és édes fagyasztott tészta termékeket, valamint a későbbiekben előállítani kívánt további termékeket (gyümölcs-, hús-, csigatöltelékek stb.) elsősorban nagykereskedők, nevesebb áruházláncok, luxuséttermek, nívósabb vendéglátóhelyek fogják vásárolni.
A Magyar Kormány egyedi döntésével is támogatott kisvárdai üzemet Román István kormánymegbízott, dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő, Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere és Kötél Bernadett, a Bourgogne Gastronomie Kft. ügyvezető igazgatója közösen adták át.
„Kisvárda egy jól működő stratégia kiépítésén fáradozik, amely számos ember megélhetését, illetve jobb megélhetését eredményezi majd a munkahelyteremtéssel. Elsődleges célunk, hogy a jövőben, a gazdaság ösztönzésével olyan ipari és mezőgazdasági területek kialakítását alapozzuk meg, mely eredményeképpen a betelepülni szándékozó, valamint a már meglévő vállalkozásoknak teret adva, új munkahelyek jönnek létre városunkban. Az élő éti csiga és fagyasztott tésztatermékeket gyártó üzem is ezen tervek komplexitásába tartozik!” - kezdte köszöntőjét - városvezetőként örülve a 300 új munkahelynek - Leleszi Tibor.
Kisvárda polgármestere hozzátette: „Kisvárda ezzel az üzemmel egy új irányt és lehetőséget is szeretne mutatni. Egy irányt, mely a minőség, a kiválóság és a jövő, a világpiac felé orientálódik. Hiszek abban, hogy városunk egészséges harmóniája csak akkor tartható fent, ha tudunk valami pluszt adni és képesek vagyunk olyan új lehetőségeket teremteni, mely időtálló, bizalmat és lehetőséget teremt. A ma átadott és megszentelt üzem magába foglalja az imént felsoroltakat. Ma egy új lehetőséget és egy új utat teremtünk városunknak és gazdaságunknak egyaránt!” - zárta szavait Leleszi Tibor.
Dr. Seszták Miklós, térségünk kormánypárti országgyűlési képviselője, és az egyes Kárpát-medencei gazdaságélénkítő programok és összehangolt fejlesztési feladatok, valamint turisztikai fejlesztések koordinációjáért felelős kormánybiztos beszédében elmondta, hogy „Kisvárda az összefogást tudja hozzáadni a vállalkozáshoz”, melyet nagy feladat volt a Dunántúlról ide, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, azon belül Kisvárdára hozni. „A kormányzat, Kisvárda és az egész régió nevében egy dolgot tudunk mondani: ránk, mindig számíthatnak! Érezzék itthon magukat Kisvárdán!” - fogalmazott a politikus.
És, hogy mi adhatja a családi tulajdonban lévő cégcsoport üzleti bizakodásának hátterét? Mindenekelőtt az, hogy Franciaország a világ legnagyobb csigafogyasztója, a piaci kereslet mintegy 80 százalékát folyamatosan importból fedezik. A megfelelő természetes élőhelyről, nem csak Magyarországon, hanem Romániában, Litvániában és Fehéroroszországban begyűjtött, főzés majd pácolás után saját házába visszatöltött, fűszeres vajjal ízesített, „konyhakész” burgundi csiga Franciaországban hagyományos karácsonyi előétel, de szerte a világon, egyre több országban, más időszakokban is szívesen fogyasztják.
Kötél Bernadett elmondása szerint az új gyár üzemeltetése során számukra a legnagyobb kihívást elsősorban az új technológia kihívásainak megfelelő munkaerő biztosítása, illetve megtartása fogja jelenteni. „A munkaerőhiánnyal, a magas fluktuációval már ebben a térségben is küzd a hasonló, olykor jelentősen rosszabb háttérrel rendelkező vállalkozások szinte mindegyike. Az új üzem 300 új munkahelyet hoz létre, ezáltal családok biztos megélhetését biztosítja a régióban.” - mondta a cégvezető hangsúlyozva, hogy munkatársaival közösen egy kiemelkedő teljesítményre ösztönző, pozitív, megtartó munkahelyi légkörben meg kívánják teremteni a Magyar Kormány által is ösztönzött, a vállalkozások és a munkavállalók által egyaránt kívánatosnak tartott jövőbeni bérnövekedés mindenkori gazdasági fedezetét is.
Az új kisvárdai üzemre és annak minden jelenlegi és jövőbeli dolgozójára, vezetésére áldást mondtak a városi történelmi egyházak képviselői.
- Durucz Gabi -
fotók: Szabó Sándor