Ezt az országos gasztronómiai versenyt a vendéglátó szakmákat oktató iskolák részére szervezte a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület Kelet-magyarországi Régiójának és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Debrecen és Környéke, Nyíregyháza és környéke, Gyula és Környéke Régiója.
Először a verseny történetében a döntőben három magyar anyanyelvű iskola is képviseli a határon túli magyar közösséget egy-egy csapatával. A rangos versenyt negyedik alkalommal indították útjára, ahol az iskoláknak lehetőségük van a modern gasztronómiai szemlélet, az új technológiák terjesztésére, valamint az ország egyes tájegységei, gasztronómiai hagyományainak ápolására.
A Schnitta Sámuel Szakmai Emlékverseny bizonyítja, hogy szükség van a megmérettetésre. A jelentkezők felkészülési feladatait a névadó szellemi útmutatásait véve határozták meg. A feladat megvalósítása sok kutatómunkát és kreativitást követel meg a versenyzőktől, oktatóktól. Az eredményes szereplés széleskörű elméleti tájékozottságot, szakmai gyakorlottságot, jó kapcsolatteremtő, együttműködési készséget vár el. A feladatok a teljes csapat számára komplex megoldást igényelnek, segítve, figyelve egymás munkájára, ahogyan azt az életben is bizonyítaniuk kell majd.
Ezek a versenyek azért is nagyon jók, mert hihetetlenül sokat lehet tanulni és fejlődni általuk. A régiós erőpróba lehetőséget ad a versenyzőknek, hogy saját tudásukat összevessék hasonló képzésben részesülő diáktársaikéval, a felkészítőknek, hogy tapasztalatot szerezzenek egymástól, betekintést nyerjenek más oktatási intézmények szakmai képzésébe. Munkájukat megmutassák azoknak a rendezvényt támogató vállalkozásoknak is, akik szívesen áldoznak arra, hogy ez a verseny megvalósulhasson.
Kelet-magyarországi régió versenyben a Kisvárdai SZC II. Rákóczi Ferenc Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája csapata IV. helyezést ért el. Különdíjat kaptak a szakácsok csapatmunkáért: Legjobb befejező fogás készítéséért, Legjobb konyhai munkájáért.
Csapattagjaink:
- szakács csapat: Malmos Péter, Vass Máté 11/B szakács szakos tanulók;
Palcsik István 14/I vendéglátásszervező szakos tanuló.
Felkészítő tanárok: Bódi Bertalanné, Orosz Zoltán.
- pincér csapat: Lakatos Ádám, Szabó Vendel Jácint vendéglátásszervező szakos tanulók.
Felkészítő tanár: Dér Sándorné.
Szervező tanár: Tóthné Szabó Enikő.
Gratulálunk a versenyen résztvevő diákoknak, és a felkészítő tanároknak, a szervező tanárnak megköszönve munkájukat, hogy iskolánk tanulói ilyen szép eredménnyel tértek haza.
Csörsz Ferenc
tagintézmény-vezető