A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara április 9-én Országos Gasztronómiai Versenyt szervezett szakács, cukrász, pincér és barista szakmákban.
A Kisvárdai SZC II. Rákóczi Ferenc Szakképző Iskolájából Szabó Vendel Jácint vendéglátás-szervező (vendéglős) tanuló vállalta a szakmai megmérettetést pincér kategóriában. Rangos szakmai zsűri nemzetközi elbírálás alapján értékelte a verseny munkákat és a tanulónk szakmai felkészültségét, melyet bronzkupa odaítélésével ismerte el.
A verseny 3 feladatrészből állt, 4 személyes alkalmi díszasztalt kellett megteríteni szabadon választott ünnepi alkalomra, menükártyát készíteni, szakszerűen ismertetni az ünnepi menü egyes fogásait és indokolni a hozzá illő italajánlatot. A verseny további részében szakmai feladatlap kitöltése volt a feladat, amelyben többek között a gasztronómia aktualitásai, trendek, étel- és italismeret és általános műveltségi kérdések szerepeltek. Továbbá élőmunkaként 2 vendég részére szabályosan dekantálni kellett 1 palack bontatlan bort, ismertetni kellett az adott bor érzékszervi és egyéb tulajdonságait és pincészetének jellemzőit.
Büszkék vagyunk tanulónkra, annál is inkább, mert szép teljesítményével nemcsak iskolánkat, hanem városunkat is képviselte ezen a rangos versenyen. (Az ünnepi alkalom, amelyre a versenyző felkészült: Kisvárda Testvérvárosainak Találkozója.)
Köszönjük Kisvárda Polgármesteri Hivatalának, a Mándoki Forgách-kastélynak, továbbá Sz. Nagy Tímeának, hogy a szükséges és hiányzó eszközöket, dekorációt rendelkezésünkre bocsátották. Felkészítő tanára Dér Sándorné, segítői: Tóthné Szabó Enikő és Török Károly szaktanárok voltak.