2013. december 3-án, kedden rendezte meg a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Nyíregyháza és Környéke Regionális Szervezete a II. Gaál Ferenc Emlékversenyt, melyen iskolánk – az Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium és Szakképző Iskola – is képviseltette magát.
A verseny színhelyéül a nyíregyházi Korona Hotel Kodály terme szolgált. A megyéből hat csapat pincér tanulói mérték össze tudásukat, szakmai felkészültségüket a dísz-asztalterítés területén. Egy-egy óra állt a csapatok rendelkezésére, s ez idő alatt terítették meg a versenyzők a 4 fős asztalokat, úgy hogy azok tükrözzék a karácsonyi készülődés hangulatát.
Minden csapat készített egy-egy menükártyát, mely tartalmazta az ünnepi étel- és italsort:
Karácsonyi csillagpuncs, Bazsalikom bomba
Korianderes mini Tiszamenti fogas falatkák madársaláta ágyon kehelyben
Gyöngyöző fácánleves csészében finom húsgombóccal -
Balatonszőlősi Olaszrizling (2012) Figula Családi Pincészet
Akácmézzel fényezett rózsaszínre sült kacsamell narancsmártásban, kukorica ropogóssal
Cabernet Sauvignon Rosé (2012) Duzsi Tamás és Családja Pincészete
Rebarbarás áfonya sorbet
Ünnepi minden jóval (gesztenyével, zsályával, szerecsendióval) töltött bébi pulyka diómártással, rozmaringos burgonyapürével,
birsalmás rizzsel, aszalt szilvás párolt lilakáposztával -
Bock Royal Cuveé (2009), Bock József, Bock Borászat Kft.
Meggyes mákkupola karamellöntettel, berkenyés parféval
Törley Charmant Doux pezsgő
A szakmai zsűri döntése alapján intézményünk a III. helyezést érte el a versenyen, értékelve a tanulók ötletességét, előadó készségét, valamint a menükártyán feltüntetett étel- és italsor ismeretét.
Az iskolánkat képviselő két tanuló – Karlich Károly és Nagy Máté – elismerő oklevéllel és emlékkupával tért haza. Gratulálunk dr. Kovács Mihályné és Lakatos Mihály felkészítő tanároknak.
Angyal-Babják Éva