A magyar gazdaság egyik kitörési pontjának nevezte az élelmiszeripart Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Várda Meat Kft. új üzemének alapkőletételén, május 21-én Kisvárdán. A baromfimelléktermék-feldolgozó üzem 3 milliárd 960 millió forintba kerül.
„2018-ban a magyar élelmiszeripar - hétszázalékos emelkedés után - 3235 milliárd forintnyi termelési értéket állított elő. A teljes feldolgozóipari kibocsátás egytizede érkezett ebből a szektorból - közölte a miniszter. Az ágazatban 151 ezer ember dolgozik, a baromfihús-kivitel 220 ezer tonna volt tavaly, ami 30 ezer tonnával több, mint 2017-ben. Ennek jelentős része Kisvárdáról és térségéből származott.” - mondta Szijjártó Péter.
Hozzátette: „A termékeinek 100 százalékát a brit piacon értékesítő társaság beruházásához a kormány 1,58 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá, a fejlesztéssel pedig ötven munkahely jön létre. Olyan fejlesztés indul el Kisvárdán, amely nemcsak a térségnek, hanem az egész magyar gazdaságnak is érezhető hasznot fog hozni.”
Dr. Seszták Miklós, térségünk kormánypárti országgyűlési képviselője, a Kárpát-medencei gazdaságélénkítésért és turisztikai fejlesztések koordinációjáért felelős kormánybiztos a beruházás jelentőségéről szólva rámutatott, hogy „Három dolgot tudunk bebizonyítani ma a világnak itt Kisvárdán. Az egyik, hogy a Tiszán innen is lehet nagy volumenű beruházásokat végbevinni, a másik, hogy egy nagy múltú családi vállalkozás - a Master Good - jelenléte Kisvárdán milyen jó hatással van egy kis KKV életére, köszönhetően a jó kormányzati döntéseknek, támogatásoknak. A harmadik, hogy mit jelent a jó kormányzati politika, a gazdaság élénkítése.”
A Várda Meat Kft. az új üzemben a baromfi vágóüzemekben ipari mennyiségben keletkező csirkezsigereket, a nem étkezési célú nyesedékeket és a kopasztás után visszamaradó csirketollat dolgozza fel. Az évi mintegy 19-21 ezer tonna melléktermékből prémium minőségű húslisztet, baromfizsiradékot és toll-lisztet állítanak elő. - ismertette a beruházást a Várda Meat Kft. ügyvezetője, Csépke Ferenc.
A zöldmezős beruházásban megépülő üzem várhatóan novemberre készül el. A társaság a beruházáshoz 2,3 milliárd forint saját erőt biztosít, ebből 1,4 milliárd forintot banki hitelből finanszíroz. A Várda Meat Kft. 2018-as árbevétele 580 millió forint volt, a cég tavaly 21 állandó munkavállalót foglalkoztatott, ami az új üzemmel további 50 fővel bővül majd.
- MTI -
fotók: Szabó Sándor